ZIN

Brussel (BE)
Jaar:
2023
Architect:
Befimmo Brussel

Technische omschrijving : 


De bezoeker wordt verrast door een wintertuin die in de zomer groot kan opengezet worden door hoge poorten.

De serre heeft een eigen automatisch gestuurde klimaatregeling van verluchting, zonwering en beregening. Geïntegreerde zonnecellen in het glas van het dak zullen de energie leveren voor het functioneren van het gebouw. Het architecturaal concept van deze serre is bijzonder omwille van zijn hoogstaande techniek naar klimaatregeling.

Forzon realiseert zowel de primaire staalstructuur ontworpen door Greisch als de aluminium gevels en glasdaken.

De glasdaken zijn een opeenvolging van asymmetrische zadelkappen. In de schuine zijde zijn fotovoltaïsche cellen geïntegreerd in het glas. 

De serre wordt geproduceerd volgens een methode van duurzame productontwikkeling en wordt Cradle to Cradle gecertificeerd (C2C). Er wordt gekeken naar herbruikbaarheid van producten zodat ze voor de volgende generaties weer als grondstof kunnen ingezet worden.

 


Context :

Het project is bijzonder omdat het een serre is in het hart van de Noordwijk in Brussel waarvan de skyline beheerst is door hoogbouw.

Het oude WTC (World Trade Center) daterende van 1979 is afgebroken met uitzondering van zijn betonnen trappen -en liftkernen. Rond deze kokers wordt een toren gebouwd. Aan de voet van deze toren komt een serre met grondoppervlakte van 30x60m en een hoogte van 20m.

Dit is geen gewone serre maar een groene oase die dienst zal doen als inkom. Doorheen de seizoenen zal de bezoeker van dit gebouw een gevoel krijgen van een park binnen te treden. Het wordt een groene plek waar mens en natuur in harmonie gedijen. Deze ruimte kan multifunctioneel gebruikt worden: een koffiepauze bij een foodtruck, een evenement met publiek of een volledig afgesloten ruimte voor private doeleinden.

 

Download fiche
ZIN - Forzon - architectural greenhouse concept

Share this article